Domaine d'Heerstayen

Hallo, welkom op onze site. Mijn naam is Peter de Wit, ik ben een bevlogen wijnmaker en wijnmakelaar. In 1979 ben ik begonnen met de aanleg van een wijngaard in het Markdal en een aantal jaren later gestart met een wijnimport bedrijf. Ik ben geïnteresseerd in wijnen van “stok tot slok”, dus vanaf de eerste aanplant tot de laatste druppel in het glas.

De boerderij

We hebben het geluk gehad om in 1998 een boerderij te kunnen kopen dicht bij de oude wijngaard en we hebben hier destijds ook weer een wijngaardje aangeplant. We hadden op deze locatie ook de mogelijkheid om de oogst binnen te halen en te verwerken.

Biologisch

In de oude Vlaamse schuur staan grote glazen gistingsflessen en eikenhouten vaten waar onze wijnen op gisten. Heel ambachtelijk en heel puur. Onze wijngaard wordt op biologische wijze verzorgd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Zo nodig worden in april de druiven beschermd tegen nachtvorst door beregening. Netten beschermen de druiven vanaf augustus tegen vogels. We snoeien drie keer in de zomer en schoffelen tegen onkruid.

Onze wijnen

Onze wijnen worden in verschillende “ tris” handgeplukt en verder geselecteerd op rijp fruit. Ze worden vergist met reingist en bij hoge uitzondering gefilterd. Vandaar dat er vaak nog een beetje wijnsteenzuur op de bodem van de fles ligt. Botteling geschiedt ongeveer een jaar na de oogst. De houdbaarheid van onze wijnen is van ongeveer drie tot tien jaar. Er zijn bij Domaine d'Heerstaayen ook mogelijkheden voor wijnproeverijen.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen. Voor meer foto's van de wijngaard kunt u een kijkje nemen op Facebook.